Порцеланови фасети

Порцелановите фасети (керамични фасети) се използват за корекция на цвета, формата и размера на зъбите и повишаване на тяхната естетика. Порцелановите фасети могат да се използват и за корекция на малки фрактури и пукнатини на зъбите.

Порцелановите фасети могат да се изработят при минимално изпиляване на зъба или без изпиляване. Порцеланът е материал с висока естетика, висока издръжливост и не се променя в устата – порцелановите фасети на практика са неразличими от естествените зъби и имат висока издръжливост.

 

Какви са показанията за порцеланови фасети?
Порцелановите фасети могат да бъдат използвани за корекция на много козметични проблеми, както и фотополимерните фасети. Най-често порцелановите фасети се използват при:

• Зъби с неправилна позиция в зъбната дъга – малки корекции в позицията на зъбите могат да бъдат извършени с порцеланови фасети. По-големи деформации изискват ортодонтско лечение.

• Оцветени зъби – керамичните фасети се използват за корекция на цвета на зъби с промяна на цвета – след канално лечение, оцветявания от медикаменти, бели петна.

• Разрушения на зъбите – при ерозии, фрактури, пукнатини, кариеси керамичните фасети често са идеалното решение – предпазват останалите зъбни тъкани, без излишно изпиляване, с висока естетика и издръжливост.

• Затваряне на разстояния между зъбите.

 

Колко време издържат керамичните фасети?
Средната годност на керамичните фасети е около 7 години.

 

Кои са алтернативите на порцелановите фасети?
Алтернатива на порцелановите фасети са фотополимерните фасети (висока естетика, умерена издръжливост, по-ниска цена, пестене на зъбните тъкани) и порцелановите коронки (висока естетика, висока издръжливост, еднаква цена, изпиляване на здрави зъбни тъкани).

 

Как се изработват порцелановите фасети?
При внимателен преглед вашият стоматолог ще прецени дали порцелановите фасети са добра терапевтична възможност за вас.

Ако стоматологът ви ви препоръча лечение с керамични фасети, е необходима внимателна преценка на вашите естетични изисквания и технологичните възможности на зъботехника. На този етап трябва да бъде взето решение за евентуална промяна на цвета и формата на зъбите.

След внимателно почистване на зъбите от зъбен камък и зъбна плака, стоматологът ще подготви зъбите за фасети. Стоматологът ви ще реши дали да изпили зъбите ви или не. Някои видове порцеланови фасети (Lumineers) могат да се поставят и без изпиляване.

Изпиляването на зъбите за фасети е минимално – 0.5-0.8 милиметра. Изпиляването засяга само повърхностния слой на зъба – емайла, който осъществява здрава връзка с фасетата чрез бондинг техника.

След изпиляването на зъбите се взима отпечатък, който се изпраща в зъботехническата лаборатория. От него се отлива гипсов модел, върху който се изработват фасетите. Изработката на фасетите отнема между една и две седмици, междувременно върху изпилените зъби се поставят временни фасети. Не всички стоматолози предлагат временни фасети.

При следващото посещение стоматологът залепва готовите фасети върху зъбите със специален цимент.

Колко струват порцелановите фасети?
Цената на порцелановите фасети е висока поради високата цена на материалите, които са необходими за изработването им, сложната технология и зъботехническия труд.

 

Може ли всеки стоматолог да прави керамични фасети?
Не. Не всички стоматолози предлагат тази услуга.

 

Как да разбера дали моят стоматолог е добър в изработването на керамични фасети?
Поискайте от вашия стоматолог да ви покаже документирани клинични случаи на керамични фасети. Стоматолозите пазят снимки на пациентите си преди и след козметичната манипулация.